Ku shtrohet vala

(romancë) Ku shtrohet vala përmbi zall E fryn një këng' e pakuptuar, Të pashë, motër, plot me mall, Më pe më shpirt të llaftaruar. Q'ahere silleshim më nge Gjith vet-i dytë, vet-e dytë... Dh' i shtinja sytë gjithë përdhe - Gjithë përdhe m'i shtinje sytë... Po me t'u ndarë vet e vet, Më s'kishim turp … Vazhdoni leximin e Ku shtrohet vala

Një yll përjetësije

Të pashë për së pari në zi të jetës s’ ime, Nga vënd' i lumtëruar ti vinje me-nga-dal. T' a kishte ndritur udhën një valë shkrepëtime, Një fërfëllim i hënës që ngrihej përmi mal. Kùsh m' i pat hequr çapet ndaj çapeve të tua ? O, cili më drejtovi nër kaqe lumtëri ? Se ja!... … Vazhdoni leximin e Një yll përjetësije

Kur nuk ndjehesh fare mirë

Kur nuk ndjehesh fare mirë (Sepse shpirtin e ke plot), Ze këndon në vetësirë Pa të derdhen pika lot. Pika lot, si pika dylli, Që të derdhen aqe shpesh, Kush qepallat nuk i mbylli... Nuku mund t'i marë vesh. Kujt s'j-u dha t'i rrahi mentë, Në shtëpi kush nuk u mbyll, Më një hov kur … Vazhdoni leximin e Kur nuk ndjehesh fare mirë

Mbretërija e zemrës

Kur hapet perëndimi pas maleve përposh, Ti vjen, o motr' e ëmbël, në shpirt të më qëndrosh; Ti zbret vetëtimtare, e fellë-edhe më fellë; Në fund të zemrës s'ime fundet posi një djellë; Fundet posi një djellë që vdes në perëndim. Dh' ahere prej skëterrës ku-i humbe shpirtit t' im, Ku dyke perënduar më le … Vazhdoni leximin e Mbretërija e zemrës

Të ritë-e vitevet të mi

(këngë) Të ritë-e viteve të mi M'a fryri fati zall më zall: Sesi çkëlqenje në stoli Kur më pat zën' i pari mall! Të ndrinin flokët posi ar T'u derdhur supës tatëpjet, E të vështronja zilitar Në sy të fellë posi det. E shtat' i-shkundur-hije-plot Aq bukuri pa shëmbëllim: Aq dhembshuri ky mall i kot, … Vazhdoni leximin e Të ritë-e vitevet të mi

Mbarim vjeshte

Fluturoj dhe shtërg' i fundit, madhështor, me shpirt të gjorë Dyke shkuar që me-natë sipër malesh me dëborë... Iku rënd' e i përmallshmë, dhe me sqep të ti të fortë Zotëriut q' i la folezën i trokiti mun në portë... Pra më s'duket shpes' i fatit prapa bujqësh edhe plorësh, Prapa brazdës së rëxuar hap-me-hap … Vazhdoni leximin e Mbarim vjeshte

Zog i qiejve

(Në vënd parafjale) Këng' e lasht' e vjershërisë më pëlqeu aq fare pak... Do t'j-a marr që sot e tutje si bilbil parëverak, Që nga fund' i vetëvetes do këndoj një mall të ri: Brenda tufës së junapit që mbleroj me kaq stoli, Kur po shoh ndaj ryn bilbili e sakaq ze qan nër fletë, … Vazhdoni leximin e Zog i qiejve

Vallja e yjve

Yjtë e ndezur si fingjill, Që vërtiten palë-palë, Prej mosgjëje zunë fill Plot me jetë-e mall të valë. Zunë fill me dashuri Që kur bota zu të ngjizet, Pa sikush për shok të ti Përvëlohet edhe ndizet, Ndizet ças edhe për ças, E si kurrë s'ka të shuar, Pa pushim i vete pas Me një … Vazhdoni leximin e Vallja e yjve

Gjeniu i anijes

Vështron si shket sipër valash E tundet anija më nge? - ... Me krismë-e me prush prej stërkalash mi të shkrepëtiu një rrufe!... Ti det, brohori fshehtësire! Kuptim i potershëm, ti det! ... Po heshtje: ndaj valës së nxire Gjeniu i anijes po flet: Prej zallit që sot po largohem, Fillova mërgimin e ri; Hepohem... … Vazhdoni leximin e Gjeniu i anijes

Syt’ e tu vetëtimtarët

Syt' e tu vetëtimtarët, i mbulon pluhur i zi. Syt' e tu vetëtimtarët ndezin yj mi vala detesh. Me vështrim të perënduar, kaq hirplote ti më mbetesh Si t'i fshen qipall' e rëndë të paçmuarat stoli. Kur i pash' oh! në nat' helmi, hën' e largë-ish derdhur n' ar. Kur i pashë në nat' helmi, … Vazhdoni leximin e Syt’ e tu vetëtimtarët

Kur të më jesh e zemëruar

Ti m' u rrëfeve për së pari shkrepëtimtare në stoli, Un' ëndërrova se në zemër po më valon një mall i ri. O, çka që m' u venit qipalla me kaq të ngjethur të pafaj? Haj! shkretëtirë-e zemrës s' ime! Dhe haj! e zeza jetë, haj! Posi një yll i perënduar më pate humbur gjith … Vazhdoni leximin e Kur të më jesh e zemëruar