Kënga pleqërishte

O këngë pleqërishte! Ti vjersh' e Vëndit t'em! Ti fjalë që më dhimbsesh e që më bën ujem! Tashi jam dëshëruar së largu të më vish: Dëgjoju, as dëgjoju! moj këngë pleqërish! ....................................................... ... Në hije të kasolles që nxin atje mi mal, J-a nis me zë të shtruar... j-a mer me dal-nga-dal... J-a thua … Vazhdoni leximin e Kënga pleqërishte

Advertisements

Më zu një mall

Më zu një mall dhe sot, E s'mund t'a shuaj. Ri vasha largë-o Zot, Që kaq po vuaj. Kalojnë kot më kot Muaj me muaj. S'vjen vasha sot as mot, Pa heq e vuaj. Nuk vjen, e më s'di dot Ç't'i them t'i shkruaj! Ah! mëndja po më lot Që s'plas e vuaj! Në vëndin … Vazhdoni leximin e Më zu një mall

Eja, motër

          I. Kur vjen të múgëtit e qetë Që nëpër pyj e nëpër male, Në shpirtin t'im pushon çdo jetë E bije nata me-nga-dale. Ahere çduket yll' i ditës T'u dredhur héshtazi në natë, Dh'e mbyll vështrimin vetëditës Prej hapësirës së pamatë. Sesi m'a nxin, o! dashurinë. - ... Po dita shuet, dita ndezet, E … Vazhdoni leximin e Eja, motër

Advertisements

Gjuha e zjarrtë

O gjuhë-e shentëruar, o mall me shpirtin plot. O vetëtim' e qjellit që fërfëllon me flakë, O djellë-i llaftaruar që ndrin si pikë lot... Si pikë lot e ndritur po ndrij në reze t'uaj, Po ndrij e papandehur po qaj pak e nga pakë Sepse prej botës s'uaj kam mbetur kaq i huaj... Kam mbetur … Vazhdoni leximin e Gjuha e zjarrtë

Advertisements

Kush po shkon ashtu

(Trimi dhe Vasha) Kush po shkon ashtu me bujë? Kush po vjen ashtu për ujë? Po shkon trimi si dragua, Po vjen vasha për në krua. Në mëngjes në mugëtirë Ngrihet vasha që pa gdhirë. Ngrihet trimi-i dëshëruar Në mëngjes pa svagëlluar. Pse mëngon ti trim i ngratë? Ç'del ti vashë që-me-natë? Trimin më s'e … Vazhdoni leximin e Kush po shkon ashtu

Advertisements

Vate prilli

Vate prill' i trimërisë, Më zu maj i dashurisë. M'u shti vashëza në gjumë, E-ëmbla-mi-shoqe-shumë. Do t'a mar t'a kem për fare Moj lesh-verdhën-lozonjare. Ah! lesh-verdhëza-si-ftua, Gji-mburuara-si-krua, Shtat-lëkundura-pallua Ç'më ka përvëluar mua. Lasgush Poradeci Vdekja e nositit (1978)

Advertisements

Ku qajnë motrat vëllanë

(vaje në kadencë popullore) Vajtò, moj botë, Vajtò me ne: Se ra zëmbaku, U shtri përdhe. Ti lul' e bukur, Ah! ti zëmbak, Na mbushe shpirtin Plot helm e gjak. Ti re sëmurë, O trim i ri, E gjë në jetë S'të pru dobi: Më çdo lëndinë, Më çdo ugar, Si bleta mjaltin Kërkuam bar; … Vazhdoni leximin e Ku qajnë motrat vëllanë

Advertisements

Kroj i fshatit t’onë

        I. Kroj i fshatit t'onë, ujë i kulluar, Ç'na mburon nga mali dyke mërmëruar. Venë mbushin ujë vashat an-e-mbanë, Cipëzën me hoja lidhur më-nj'-anë; Cipëzën e bardhë, cipëzën e kuqe, Gushën si zëmbak, buzët si burbuqe. E si mbushin ujë, bubu! ç'm'ju ka hije Ndaj këthenen prap me hap nusërije: Ndezur yll' i ballit si … Vazhdoni leximin e Kroj i fshatit t’onë

Advertisements

Syt’ e lumtur

Ishe vogëloshe... isha mituri... Kur më dole mbudhë, ti moj lumja ti! Vinte perëndimi më të vagëlluar Pa m'i shtire tinës ata syt' e shkruar. Ata syt' e shkruar, sytë moj të fjetur, Shtatë vjet me-radhë t'i kam përshëndetur. Kur më pe së pari, more-e m'u largove, Kur më pe së dyti, more-e m'u afrove, … Vazhdoni leximin e Syt’ e lumtur

Advertisements

Vdekja e nositit

Me zjarr ju flas..., me zjarr. Në gjirin t'im kam hapur varr... Që t'i jap shpresë-edhe t'j-a marr... Un' ik liqerit zemërak Fatlum dh' i pastër si zëmbak, Po zemra ime kullon gjak: Se vijnë-urtuar zoqtë-e mi, Dh'u jap ushqim me dashuri - Një dashuri për llaftari: Pa nis ah! gjirin t'a godas... Dh'e hap … Vazhdoni leximin e Vdekja e nositit

Advertisements

Vallja e përjetësisë

(lënda dhe jeta) Lëndë-e thjeshtë, lënd' ujem, Pata qënë, do të jem. Rëndë-e fellë-edhe përjetë, Jam çudi si kursesi... Marr të rëndët që përdhè. Marr të fellët nënë dhè. Po që Lart prej Qënies vetë Marr e jap përjetësi. Lasgush Poradeci Vdekja e nositit (1978)

Advertisements

Oh, vanë fletët…

(fragment) O vanë fletët e në zi-ra Si mot-për-mot vjeshtori pyll. Me zinë-e kohës çel dëshira, Dëshira çelur - gazi mbyll. Përtej nga-i jetave sinuar! Dhe larg përjetë-helmori gas! Po jo: ah, malli q'u pat shuar Lind e rilind m'i ndritur pas. Prej të brengosurave dete Kam huar dhembje-e zemërim Që të buças në krismë … Vazhdoni leximin e Oh, vanë fletët…

Advertisements

Vdekja jonë

        I. Pa shijmë, shijmëzë detar Mi lundër venetiku! Zu po dremit vetëtimtar Ndajnatë-Adriatiku. Dhe po të pres me shpirt të vet Të vemi dal-nga-dale Ku-i jep mëshirë-i tmershmi det Së pamëshirshmes vale...         II. Ërgjënd' i hënës vajzëror U ndes me gur të shtrentë, Po ndrin kaq heshtur e paqtor Nër funde uj'i shentë. E përmi … Vazhdoni leximin e Vdekja jonë

Advertisements

Ku shtrohet vala

(romancë) Ku shtrohet vala përmbi zall E fryn një këng' e pakuptuar, Të pashë, motër, plot me mall, Më pe më shpirt të llaftaruar. Q'ahere silleshim më nge Gjith vet-i dytë, vet-e dytë... Dh' i shtinja sytë gjithë përdhe - Gjithë përdhe m'i shtinje sytë... Po me t'u ndarë vet e vet, Më s'kishim turp … Vazhdoni leximin e Ku shtrohet vala

Advertisements

Je ulur fort

Kujtimi im që më s'më jep të qetë, Kujtimi im q'u llaftaris pas teje, Në qetësi ësht' iskër prej rrufeje, Në ças llaftare zjarr e flakë vetë. Çkëlqen si prush kur skëterrohen retë, Kur mall' i dhembshur ze buçet ndaj meje. Kuptimin t' im o! ndjeje-ahere, ndjeje, Se n'atë hof m' a ndrin ah! zemr' … Vazhdoni leximin e Je ulur fort

Advertisements

Kur në flakë

Kur në flakë të qiririt ze mendohem net-për-net Dh'e ndjej shpirtin e kulluar nëpër dritën që më tret Prej skëterrës së pa mate më del bot' e endërruar, Vetëm ti, o im-e dashur, net-për-net më ri larguar. Po çdo ëndër që më çfaqet prej skëterrës së pa fund, Çdo mendim i llaftaruar që më dhemb … Vazhdoni leximin e Kur në flakë

Advertisements

Një yll përjetësije

Të pashë për së pari në zi të jetës s’ ime, Nga vënd' i lumtëruar ti vinje me-nga-dal. T' a kishte ndritur udhën një valë shkrepëtime, Një fërfëllim i hënës që ngrihej përmi mal. Kùsh m' i pat hequr çapet ndaj çapeve të tua ? O, cili më drejtovi nër kaqe lumtëri ? Se ja!... … Vazhdoni leximin e Një yll përjetësije

Advertisements

Erë trëndeline

Sesi m'ju lëndon dashurija! Sesi m'ju lëndon pa pushim! O lotët e syve të mija! O klithmëz e tingëllit t'im! Ju shoqe të kohës mitare... Mikesha... motriçka... pa faj! Ju humbtë në mjegull për fare, Dh' u solla ndër mënd e po qaj! As flak' e shkëndijës q' u shua, As syri që nxihet e … Vazhdoni leximin e Erë trëndeline

Advertisements

Kur nuk ndjehesh fare mirë

Kur nuk ndjehesh fare mirë (Sepse shpirtin e ke plot), Ze këndon në vetësirë Pa të derdhen pika lot. Pika lot, si pika dylli, Që të derdhen aqe shpesh, Kush qepallat nuk i mbylli... Nuku mund t'i marë vesh. Kujt s'j-u dha t'i rrahi mentë, Në shtëpi kush nuk u mbyll, Më një hov kur … Vazhdoni leximin e Kur nuk ndjehesh fare mirë

Advertisements

Prej çdo gazi-e hidhërimi

Prej çdo gazi-e hidhërimi Mbetet pas vetëm kujtimi. Ah, dh'i shkreti-mallëngjimi. Lasgush Poradeci Ylli i zemrës (1937)

Advertisements

Mbretërija e zemrës

Kur hapet perëndimi pas maleve përposh, Ti vjen, o motr' e ëmbël, në shpirt të më qëndrosh; Ti zbret vetëtimtare, e fellë-edhe më fellë; Në fund të zemrës s'ime fundet posi një djellë; Fundet posi një djellë që vdes në perëndim. Dh' ahere prej skëterrës ku-i humbe shpirtit t' im, Ku dyke perënduar më le … Vazhdoni leximin e Mbretërija e zemrës

Advertisements

Të ritë-e vitevet të mi

(këngë) Të ritë-e viteve të mi M'a fryri fati zall më zall: Sesi çkëlqenje në stoli Kur më pat zën' i pari mall! Të ndrinin flokët posi ar T'u derdhur supës tatëpjet, E të vështronja zilitar Në sy të fellë posi det. E shtat' i-shkundur-hije-plot Aq bukuri pa shëmbëllim: Aq dhembshuri ky mall i kot, … Vazhdoni leximin e Të ritë-e vitevet të mi

Advertisements

Posi burbuq’ e trëndafilit

Posi burbuq' e trëndafilit që çelte-e fshehur afër nesh, Të çeli buza miturishte e më një ças t'u nënëqesh; Ahere hargu i hepuar t'a ndau përmes më dy thelpinj... E t'a shijoj me ëmbëlsirë vështrimi im që më s'm'u nginj. Tashi burbuq e buzës s'ate i riti gjëndërat së rish.... Ajo zu lëng prej lylyshtrydhjesh … Vazhdoni leximin e Posi burbuq’ e trëndafilit

Advertisements

Si nus’ e re

Shpirti im i dëshëruar, Shpirti im që m'u zhurit, Nga mërgim' i zemëruar Fluturoj posi petrit. Iku larg e dyke qarë Me një dhembje mun në gji, Dhe qëndroj ku mall' i parë Hesht e vdes në qetësi. Hesht e vdes - po që-me-natë Ja! tërhidhet malli im; Ja! perndritet shpirt' i ngratë Më një … Vazhdoni leximin e Si nus’ e re

Advertisements

Ti moj shoqe

Kur për herëzën e parë Vetë filli ti më poqe, Zura mall që s'kish të ngjarë,                 Ti moj shoqe. Zure-e sytë me dy duar E së qeshuri m'u fike, Dhe më mbete-e turpëruar,                 Ti moj mike. Oh, q'ahere dit'-për-dita Gjiri jonë u shkri në dashkë. E n'agim sa çelej dita                 Ishim bashkë. Si më dhemb, … Vazhdoni leximin e Ti moj shoqe

Advertisements

Dora jote ledhatarja

Dora jote ledhatarja, ësht' e zbetë si qiri. Dora jote ledhatarja lëshon dritën e dëborës. Kur t'a ndjeu magjinë-e pastër që të shtrydheshe prej dorës, Shpirti im i frymëzuar rëgëtiu në llaftari. Se me lëndë magjistare u pat bërë tul' i saj; Tul' i saj u pat gatuar me vaj ere-e brumë dylli; I dha … Vazhdoni leximin e Dora jote ledhatarja

Advertisements

Mbarim vjeshte

Fluturoj dhe shtërg' i fundit, madhështor, me shpirt të gjorë Dyke shkuar që me-natë sipër malesh me dëborë... Iku rënd' e i përmallshmë, dhe me sqep të ti të fortë Zotëriut q' i la folezën i trokiti mun në portë... Pra më s'duket shpes' i fatit prapa bujqësh edhe plorësh, Prapa brazdës së rëxuar hap-me-hap … Vazhdoni leximin e Mbarim vjeshte

Advertisements

Zog i qiejve

(Në vënd parafjale) Këng' e lasht' e vjershërisë më pëlqeu aq fare pak... Do t'j-a marr që sot e tutje si bilbil parëverak, Që nga fund' i vetëvetes do këndoj një mall të ri: Brenda tufës së junapit që mbleroj me kaq stoli, Kur po shoh ndaj ryn bilbili e sakaq ze qan nër fletë, … Vazhdoni leximin e Zog i qiejve

Advertisements

Ti po vjen që prej së largu

Ti po vjen që prej së largu magjiplote-e dal-nga-dal. Ti po vjen që prej së largu dyke shkitur mi lëndina. Nënë thembërzat e tua përgëzohet trendelina, Shtrihet luleja mitare e zëmbakut që t'u fal. E si shkon me hap të matur më pushton një dhemshuri: Do të tretem të kullohem në kalim të këmbës s'ate, … Vazhdoni leximin e Ti po vjen që prej së largu

Advertisements

Syr’ i fshehur

Malli jonë q'u pat shuar, Malli-i bërë fije, Sot më gjet të zemëruar, Më pru lotë zije. Un' u ngrita që-me-natë Posi dashurija - Pse m'u lag o! syr' i thatë Në mjerim të tija? Ësht' agim tashi moj mike, Dhe ja! se ku dolla Nënën strehën venetike, Ku po mbin vijolla; Ku m'u ndes … Vazhdoni leximin e Syr’ i fshehur

Advertisements

Dimër

Shpirti im që sot u mbyll Dhe gëzimin m'a përzuri. Nëpër mal e nëpër pyll Zu dëbora prej qëkuri. Bjenë flokët një-nga-një Mi katundin e shkretuar. Dyke mardhur nënë të Dheri fjet e ri mbuluar. Fjet nga-dal e shpirti im, Dhe në zi pikoj si fleta, Pa më s'qit as pipëlim Tërë fisi, tërë jeta. … Vazhdoni leximin e Dimër

Advertisements

Mëngjes

Si shpirt' i zi në kraharuar, U mbyll liqeri nënë male. Ndaj fund' i ti e pasqyruar, Po shuhet nata me-nga-dale. E shoh ku vdes e ku po vuan, E syt' e saj dyke pulitur; E syt' e saj q' u mavijuan, Jan yjt' e qjellit të venitur. Tashi dh' agimi llambaritës Po svagullon në … Vazhdoni leximin e Mëngjes

Advertisements

Poradeci

Perëndim i vagëlluar mi Liqerin pa kufir. Po përhapet dal-nga-dale një pluhúrë si një hije. Nëpër Mal e nër Lëndina shkrumb' i natës që po bije, Dyke sbritur që nga qjelli përmbi fshat po bëhet fir... E kudó krahin' e gjërë më s'po qit as pipëlim: Në katund kërcet një portë... në Liqer heshtë një … Vazhdoni leximin e Poradeci

Advertisements