Arkiva Mujorë: Dhjetor 2014

Kanga skandaloze

Një murgeshë e zbetë, që bashkë me mkatet e botës barë dhe mkatet e mija mbi supat e vet të molisun, mbi supat e verdhë si dylli që i ka puth’ hyjnia – kaloi rrugës së qytetit si ejll i … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Malli rinuer

Valët muzikore fluturojnë nga përndimi shkrepen e përtrihen per murët e dhomës seme, edhe mandej dridhen mbrenda në zemër teme dhe zgjojnë ndijesina që mbìu ka hini. Ndijesitë e mija me valët muzikore shkëmbejnë puthje të nxehta posi dy dashnorë … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Ndeshja

O grue, që te ndesha në dit’n e fatkobit tem, kur prirja njellte e syt’ shikojshin zi e ndjejshe veten se dhe unë jam fli të një ndjesí si ti. O grue, q’u ndeshme në dit’n e fatkobit tonë zemër … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Poezia

Tani kam njohur shumë njerëz dhe kë kam kundërshtar e di, e di si hesht njeriu-lavjerës, kur hesht mik-zembereku i tij. E di ç’kërkon prej meje koha, e di dhe ajo ç’pres unë prej saj, nëse me tjetër varg s’e … Vazhdoni leximin

Postuar tek Koçi Petriti | Etiketuar me

Rezignata

Na shprehun të ngushlluem gjetme në vaj… Mjerimet i morme në pajë me jetë… se kjo botë mbarë ndër gji t’Univerzumit asht një varrë, ku qenja e dënueme shkrrahet rrshanë me vullnet të ndrydhun në grusht të një vigan. — … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Dy buzë

Dy buzë të kuqe, dy dëshira të flakta, që afshin ma thithen, gëzimin ma fiken, si fantazma hiken nder do bota të larta… Dy buzë të përgjakta, dy dëshira të flakta, që afshin ma thithen në buzë kur m’u njiten … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Pesha e fatit

Na shtypi fati e na bani krymba ne kensit dykambësh që zbuluem hy’n edhe aq ma tepër e ngatrruem ny’n… shpirtent tonë skyftera deshen të bahen pëllumba. (Rrini, mor skyftera! Pse të baheni pëllumba? Mizat e parajsit në jeten mbrapa … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Lumi

Shpesh rri në breg të këtij lumi, sikur të jem me një njeri, pastaj gjith natën s’më merr gjumi me kotpushtetësinë e tij. Pa thënë asgjë të re në botë, të tjetërsohet shkon në det, si dhe njeriu krejt i … Vazhdoni leximin

Postuar tek Koçi Petriti | Etiketuar me

Iriqi

Thonë se kur bota s’kish të liq e s’pat nevojë askush të qe dinak, s’kish gjëmba mbi kurriz as ky iriq, që sa na ndien, mbështillet rrumbullak. Koçi Petriti Albumi i lirikave (2004)

Postuar tek Koçi Petriti | Etiketuar me

Qeni gjeneral

Te një han, mbi një bregshesh, pas një lumi, nën një mal, ju s’e dini si u vesh qeni i Quksit gjeneral. Te ky shteg, ku mbiu ky han, pat kaluar me tabor kushedi ç’Fatih sulltan, kushedi ç’dreq perandor. Duke … Vazhdoni leximin

Postuar tek Koçi Petriti | Etiketuar me

Blasfemi

Notojnë xhamijat dhe kishat nepër kujtime tona, e lutjet pa kuptim e shije përplasen për muret e tyne dhe nga këto lutje zemra zotit ende s’iu thye, por vazhdoi të rrahi nder lodra dhe kumbona. Xhamijat dhe kishat madhshtore ndër … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Lagja e varfun

Krahët e zez të një nate pa fund e varrosën lagjen pranë, dritë, jetë, gjallsí – askund, vetëm errsinë e skam. U harrue jeta e ditës ndër shtresat e natës, e pagja u derdh nga parzm’ e errsinës… n’andrra përkundet … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Kanga e rinis

Rini, thueja kangës ma të bukur që di! Thueja kangës sate që të vlon në gji. Nxirre gëzimin tand, të shpërthejë me vrull… Mos e freno kangën! Le të marri udhë. Thueja kangës, rini, pash sytë e tu… Të rroki, … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Baladë qytetse

Mbramë qiella dhe hyjt’ e vramë një ngjarje të trishtueme panë: Hije… jo! – por një grue me ftyrë të zbehtë dhe me sy të zez si jeta e saj, me buzë të vyshkuna në vaj, me plagë në gjoks … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Zgjimi

O vullnete të ndrydhuna ndër grushta të çelikta të shekujve të kaluem! O vullnete të shtypuna me thembra të ngurta të titajve të tërbuem! Të cilët n’udhë për në theqafje këndej-pari i rane dhe votrat tona në mjerim i përlane… … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Përditë shoh qartë e ma qartë

Përditë shoh qartë e ma qartë dhe vuej thellë e ma thellë. Migjeni Vargjet e lira (1944)

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Nën flamujt e melankolisë

Në vendin tonë kudo valojnë flamujt e një melankolije të trishtueshme… … dhe askush s’mund të thotë se këtu rron një popull që nderton diçka të re. Aty këtu nën hijet e flamujvet mund të shifet një mund, një përpjekje … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Recital’ i malsorit

O, si nuk kam një grusht të fortë t’i bij mu në zemër malit që s’bëzanë, ta dij’ dhe ai se ç’do me thanë i dobët – n’agoni të përdihet si vigan i vramë. Unë – lugat; si hij’ e … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Poema e mjerimit

Kafshatë që s’kapërdihet asht, or vlla, mjerimi, kafshatë që të mbetë në fyt edhe të ze trishtimi kur shef ftyra të zbeta edhe sy të jeshilta që të shikojnë si hije dhe shtrijnë duert’ e mpita edhe ashtu të shtrime … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Kangët e pakëndueme

Thelltë në veten teme flejnë kangët e pakëndueme, të cilat ende vuejtja as gëzimi s’i nxori, të cilat flejnë e presin nji ditë ma të lumnueme me shpërthye, m’u këndue pa frigë e pa zori. Thelltë në veten teme kangët … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Të lindet njeriu…

Të lindet një njeri nga gjin’ i dheut tonë të rim’ me lot të vakët, nga thalb’ i shpirtit tonë që shkrihet në dëshirë të flakët për nji gen të ri — Të lindet një njeri! Pa hyll në ball’ … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Të birtë e shekullit të ri

Na të birtë e shekullit të ri, që plakun e lamë në “shejtnin” e tij e çuem grushtin për me luftue ndër lufta të reja dhe me fitue… Na të birtë e shekullit të ri, filizat e një toke së … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Kanga e dhimbës krenare

O dhimbë krenare e shpirtit që vuen dhe shpërthen ndër vargjet e lira… A deshte vall për t’u ngushlluem tu’ e stolisë botën me xhevahira? O dhimbë krenare ndër vargjet e lira, që kumbojnë me tinguj të sinqertë… Vall a … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Parathanja e parathanjeve

Përditë përndojnë zotat dhe rrëshqasin trajtat e tyne mbi vjet dhe shekuj dhe tash s’po dihet ma kush asht zot e kush njeri. Vetvetes me gisht tamthat i ka biruemun në shej të pendimit dhe bërtet në kulm të hidhnimit: … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Shpirtënt shtegtarë

Mramë një erë e ftohtë acar fryni nga ana e maleve, i shkundi shpirtent tonë – e bashkë me gjethë të kësaj vjeshte i muer andej kah dielli hijën si të përgjaktë ua lëshon zallevet — në Përndim, ku tret … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Vjeshta në parakalim

Vjeshtë në natyrë dhe vjeshtë ndër ftyra tona. Afshon erë e mekun, lëngon i zymtë dielli, lëngon shpirt’ i smum ndër krahnore tona, dridhet jet’e vyshkun ndër gemba të një plepi. Ngjyrët e verdha lozin në vallen e fundme – … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Sonet pranveruer

Me kangë në buzë e hove të reja u zgjue agimi pranveruer, largsinat e hjedhta ka zatetë hareja, n’argjent shkelqejnë brigjet tërthuer. Me kangë në buzë u zgjue agimi dhe ja këndoj kangën diellit t’art rrezash purpure dhe jetëdhurimi me … Vazhdoni leximin

Postuar tek Migjeni | Etiketuar me

Andrra e korbit

Mbas shiut korbi i lagun mbrrini ndër shkambije të veta. Mbas shiut rá dielli dhe zogun e madh e nxente para shpelle në rrasë. Tue qitun avull korbi, andrroi ai veten mbi maje në qiell pa rê e poshtë ndër … Vazhdoni leximin

Postuar tek Martin Camaj | Etiketuar me

Vdekja jonë

        I. Pa shijmë, shijmëzë detar Mi lundër venetiku! Zu po dremit vetëtimtar Ndajnatë-Adriatiku. Dhe po të pres me shpirt të vet Të vemi dal-nga-dale Ku-i jep mëshirë-i tmershmi det Së pamëshirshmes vale…         II. Ërgjënd’ i hënës vajzëror U ndes me … Vazhdoni leximin

Postuar tek Lasgush Poradeci | Etiketuar me

E bukura

I dha krahina ç’djem që pati, e ç’burrë ish burrë u dha. E krali pret t’i shkojë te shtrati, m’ e bukura ndër gra. E gdhihen pleqtë shekullorë nën shekullorin rrap, që thonë mbledh rrufe në dorë e qiellit ia … Vazhdoni leximin

Postuar tek Koçi Petriti | Etiketuar me

Kryqësimi

Po troket çekani Po kërcet mejdani Dor’ e këmb’ i çpon, Krishtin kryqëson. Me tërbim goditin Me gjëmim e ngjitin Turma ulërin Nëna blegërin. Çdo peronë plagë Përvëlon si flagë Çurka gjak buron Fryhet dhe pikon. Kryqet ngulen, shtisen, Tallen, … Vazhdoni leximin

Postuar tek Fan S. Noli | Etiketuar me