Sapo jam kthyer nga një rrugë

Sapo jam kthyer nga një rrugë e dy fëmijë i vështroj gjatë, secili ka në dorë lugë, çdonjëri ka përpara pjatë. Përballë njëri-tjetrit rrinë siç rri njeriu përballë njeriut, me të zakonshmen dhe gjeninë, që fshihet brenda çilimiut. Fle i zakonshmi a gjeniu, këtë askush nuk mund ta dijë, gjersa edhe sulltan Fatiu, më par' … Vazhdoni leximin e Sapo jam kthyer nga një rrugë

Advertisements

Prej çdo gazi-e hidhërimi

Prej çdo gazi-e hidhërimi Mbetet pas vetëm kujtimi. Ah, dh'i shkreti-mallëngjimi. Lasgush Poradeci Ylli i zemrës (1937)

Grishje

Shtini duert në brumin e kollomboqit në magje, shtini sytë në ngjyrën e murit të zí: kujtimi ka shijen e sherbetit të mjaltit që pimë n'oborr - nën tandën e hardhís. Era e sanës së re, era e sanës së re na merrte frymën në natën e vrrinit. (Xhixhillojat në terr na dukshin se janë … Vazhdoni leximin e Grishje

Nji vjetë

Shkove në pranverë kur kumbullat lulojnë mbi kodër e shelqet gjethen në lum. Mani n'oborr âsht pjekë si tjera herë e prroni nën shpí u thá, xhingalla mbi plep ka britë e britë e ti s'ke ndie as pá. Vjeshta kur erdh e strehët e pullazit lëshuen ujin n'oborr në kusí, unë ndeja te dera … Vazhdoni leximin e Nji vjetë

Prolog

Me mall e vështroj botën. Është maj, tërfili sjell aromë edhe të deh. E ç’kam në zemër dua ta shpërndaj si grusht shkëndia ndezur nëpër dej. Kam parë pak në jetë, jam i ri mustaqes brisk i vura tashti shpejt, po dua ta hedh hapin si veri, me prushin tim dhe hekurin ta tret. S’kam … Vazhdoni leximin e Prolog

Si nus’ e re

Shpirti im i dëshëruar, Shpirti im që m'u zhurit, Nga mërgim' i zemëruar Fluturoj posi petrit. Iku larg e dyke qarë Me një dhembje mun në gji, Dhe qëndroj ku mall' i parë Hesht e vdes në qetësi. Hesht e vdes - po që-me-natë Ja! tërhidhet malli im; Ja! perndritet shpirt' i ngratë Më një … Vazhdoni leximin e Si nus’ e re

Ti moj shoqe

Kur për herëzën e parë Vetë filli ti më poqe, Zura mall që s'kish të ngjarë,                 Ti moj shoqe. Zure-e sytë me dy duar E së qeshuri m'u fike, Dhe më mbete-e turpëruar,                 Ti moj mike. Oh, q'ahere dit'-për-dita Gjiri jonë u shkri në dashkë. E n'agim sa çelej dita                 Ishim bashkë. Si më dhemb, … Vazhdoni leximin e Ti moj shoqe

Mbarim vjeshte

Fluturoj dhe shtërg' i fundit, madhështor, me shpirt të gjorë Dyke shkuar që me-natë sipër malesh me dëborë... Iku rënd' e i përmallshmë, dhe me sqep të ti të fortë Zotëriut q' i la folezën i trokiti mun në portë... Pra më s'duket shpes' i fatit prapa bujqësh edhe plorësh, Prapa brazdës së rëxuar hap-me-hap … Vazhdoni leximin e Mbarim vjeshte

Zog i qiejve

(Në vënd parafjale) Këng' e lasht' e vjershërisë më pëlqeu aq fare pak... Do t'j-a marr që sot e tutje si bilbil parëverak, Që nga fund' i vetëvetes do këndoj një mall të ri: Brenda tufës së junapit që mbleroj me kaq stoli, Kur po shoh ndaj ryn bilbili e sakaq ze qan nër fletë, … Vazhdoni leximin e Zog i qiejve

Epshi ynë

Erë shpellash në gúr. Erë vashe që ngrani nën diell lule kumbullash. Epshi i plepave brigjeve të lumejve tanë âsht véri. Vëllaut s'i lypa kurr hise, por ai ma dha: nji tokë pa lisa, e djegun që shuhet si gëlqere e mbytet në Drî. Epshi i vëllaut âsht nji luginë e blerë e epshi em … Vazhdoni leximin e Epshi ynë

Udhtari

Gjithditën n'udhtim më lagu shiu i butë e në muzg drita e fshatit nga larg nuk më ngushlloi, kujtimi i drandofilles së kuqe nën diell s'm'a hoq mërzinë: kryet e gjarpnit të gëdhendun në shkop shtrëngova e fletzat i bâna zhubël e ranë përdhé. Ti nuk e din se si âsht gjumi mes frymës së … Vazhdoni leximin e Udhtari

Elegji e dytë

Mbi sukë mes currave t'bardhë ogiçi përtypet fillikàt, vetëm. Dy sy - pasqyrzat e mija te votra - janë thye prej grijës dimnore e fëtyrën teme s'do ta shoh kurr mâ. Hana mes rêve çán rrugën vetëm. Mbas rêve hija dhe mbas diellave të fikun udhton vetëm dhimba eme krahas me tê. Martin Camaj Lirika … Vazhdoni leximin e Elegji e dytë

Tingujt e parë

Pava npër qiellin e vrrinit dikúr tue kalue shum rê dhe lumejt e turbullt tue bajtun gùr e landë. Tue hy në t'shtatën vjetë ujkun e pava n'ikje me bisht ndër kambë e me veshë të çuem currek përpjetë. Shkova me njerzit e mij shtigjeve të ngushta t'malit e pata û e èt. Ndigjova ortiqet … Vazhdoni leximin e Tingujt e parë

Dimër

Shpirti im që sot u mbyll Dhe gëzimin m'a përzuri. Nëpër mal e nëpër pyll Zu dëbora prej qëkuri. Bjenë flokët një-nga-një Mi katundin e shkretuar. Dyke mardhur nënë të Dheri fjet e ri mbuluar. Fjet nga-dal e shpirti im, Dhe në zi pikoj si fleta, Pa më s'qit as pipëlim Tërë fisi, tërë jeta. … Vazhdoni leximin e Dimër

Mëngjes

Si shpirt' i zi në kraharuar, U mbyll liqeri nënë male. Ndaj fund' i ti e pasqyruar, Po shuhet nata me-nga-dale. E shoh ku vdes e ku po vuan, E syt' e saj dyke pulitur; E syt' e saj q' u mavijuan, Jan yjt' e qjellit të venitur. Tashi dh' agimi llambaritës Po svagullon në … Vazhdoni leximin e Mëngjes

Poradeci

Perëndim i vagëlluar mi Liqerin pa kufir. Po përhapet dal-nga-dale një pluhúrë si një hije. Nëpër Mal e nër Lëndina shkrumb' i natës që po bije, Dyke sbritur që nga qjelli përmbi fshat po bëhet fir... E kudó krahin' e gjërë më s'po qit as pipëlim: Në katund kërcet një portë... në Liqer heshtë një … Vazhdoni leximin e Poradeci